Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Vakvezető kutyák világnapja - április 27.
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A kutya az ember leghűségesebb barátja, nagyon sok helyen családtagként kezelik. Akár lelkitársként is tekinthetünk rá, aki képes megérteni az embert, és érzi, ha szomorúak vagy boldogok vagyunk. Képes ránk hangolódni, osztozni örömünkben és fájdalmunkban is.
A munkakutyák külön kategóriát képeznek és a legfejlettebb tanulási képességgel rendelkeznek az ebek között. A vakvezető kutyának meg kell tanulnia az akadályok észlelését, megállásokkal való jelzését illetve kikerülését, de sohasem ő vezeti a látássérült embert az egyik helyről a másikra, a „térkép”-nek a gazda fejében kell lennie és a megfelelő vezényszavakkal irányítania kell a kutyát. A vakvezető kutya nem tudja megkülönböztetni a közlekedési lámpák színét, a gazda a sok helyen már párhuzamosan alkalmazott, különböző ritmusú hangjelzésekből állapítja meg azt. Viszont vészhelyzetben a vakvezető kutya „értelmes engedetlenséget” mutat, vagyis szükségszerűen felülbírálja a gazda döntését, ezzel megvédve annak testi épségét. Például meg tudja tanulni, hogy a közlekedési eszközről való leszálláskor sohasem megy előre, nehogy magával rántsa a gazdáját. Vakvezetésre az erős, bátor, kitartó, szelíd, emberszerető, tanulékony, szófogadó, önálló, határozott és minden agresszivitástól mentes kutyák alkalmasak.
Jól jellemzi a kutyák lelki világát a megfejtésben található „meghökkentően igaz” mondás. (bg)
Megfejtés: