Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Tanúhegyek Balaton-felvidéken
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A Balaton-felvidék, hazánk egyik legjellegzetesebb és legbájosabb tájegysége, a Balaton északi partján fekvő egyenetlen fennsík.
A Balaton déli partjáról szemlélve is csodálatos panoráma tárul elénk a fennsíkból magányosan kiemelkedő hegyek láttán.
A területen összesen 17 db. ún. tanúhegy található, amelyek megőrizték a terület felszínének valamilyen módon lepusztult, eredeti magasságát és kőzetanyagának keménységét.
Ezek közül a tengerszínt felett 300-440 méter magasan kiemelkedő hegyek közül a Keleti medence 12 csúcsát a lepusztulásnak ellenálló tűzköves mészkő alkotja, a Káli- és Tapolcai medencében lévő hegyeket viszont vulkanikus bazalt fedi.
Turisztikai és mezőgazdasági szempontból is jelentősebbek ezek az utóbbiak, amelyek közül a szó szoros értelmében is kiemelkedik a Badacsony, amely a maga 437 méteres magasságával szinte szabályos, 11 km-es, köralakú kerületével és kiváló szőlőtermő talajú oldalával, gazdag historikus emlékeivel méltán a leghíresebb balatoni tanúhegy.
Az ismertségi sorban következő Szent György-hegy oldalán milyen különleges vulkanikus képződmények találhatók (1.sor) és mi a neve annak a tanúhegynek, amelyről tiszta időben még a pécsi TV-adótorony is látható? (2. sor) (bg)
Megfejtés: