Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Szent Ilona
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Ilona a Heléna régi, magyarosodott alakváltozata, amelyet a középkor óta használnak ebben a formában. A Helena görög eredetű, jelentése “fényes, sugárzó” lehet, a Heliosz (Nap) szóból szárrmaztatva. A magyar nyelvbe szláv közvetítéssel került.
Szent Ilona a keresztény ókor végének kétségkivül legjelentősebb női szentje. Hosszú élete (250-330) során rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül, példaszerű keresztény életet élt, az erények és az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlásával. Szent Ambrus milánói püspök (339-397) neki tulajdonítja Heléna fia – Nagy Konstantin császár – keresztény hitre való megtérítését, akinek a 313-ban kiadott rendeletével megszünt a keresztény vallás üldözése. Uralkodása során Konstantin számos emberséges rendeletet hozott, ugyanakkor hatalma védelmében családján belül gyilkosságok egész sorát elkövette. 326-ban, az idős Heléna fiáért engesztelő szentföldi zarándokútra indult. A hagyomány szerint Jeruzsálemben a Golgotán Heléna égi jelet kapott, és annak sürgetésére egy sziklaüregben megtalálták a Szent Keresztet és a szenvedés más eszközeit is.
Mi az eredeti neve Szent Ilona feltételezett szülővárosának (1.), és mire keresztelte át a város nevét Nagy Konstantin császár? (2.). (bg)
Megfejtés: