Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Szent Barnabás apostol
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Barnabás nem tartozott a Jézus által kiválasztott 12 tanítvány közé, ennek ellenére az ősegyház az apostol névvel tisztelte meg. Ünnepe a bizánci és a szír egyházban a kezdetektől június 11-én van, Róma a 11. században vette a liturgikus naptárába.
Barnabás apostol a Ciprus szigeti Famagustában született gazdag levita (zsidó) családban, eredeti neve József volt. A Barnabás nevet az apostoloktól kapta, ami annyit jelent, hogy a „vigasztalás fia”. Egyesek szerint Márk evangélista unokatestvére volt, és az első keresztények egyike lett: csatlakozott az apostolokhoz és mindenét eladva vagyonát a közösség rendelkezésére bocsátotta. A hagyomány szerint Pállal Gamaliel iskolájában tanult, és a betszaidai béna gyógyítása után csatlakozott Jézushoz.
Barnabás valószínűleg a legjelentősebb misszionárius Pál előtt és mellett. Nagy üdvösségtörténeti jelentősége abban áll, hogy föllendítette a pogányok misszionálását, mégpedig elsősorban azzal, hogy Sault megtérése után elvitte a jeruzsálemi egyház vezető férfiaihoz, és ezzel Jézus Krisztus legnagyobb hirdetőjét segítette munkája megkezdéséhez. Talán az egyik legfontosabb ténykedése az volt, hogy Pállal közösen fölvették az Egyházba az új hitre térő pogányokat, de nem kényszerítették rájuk az ószövetségi zsidó törvényeket.
A megfejtésben megtaláljuk hogyan jellemzi a Szentírás Barnabás apostolt, a szomorkodók és az aggodalmaskodók védőszentjét (ApCsel 11,24). (bg)
Megfejtés: