Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Szélmalomharc
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Fura fogalom a szélmalomharc, pedig jól ismerjük a jelentését: teljesen hiábavaló, szinte nevetséges küzdelem valamiért. De miért harcolnánk egy szélmalommal? Bár az Alföldön, Bakonyban egykor sok-sok szélmalom forgott, a magyar ember tudomásunk szerint nem akart soha nekimenni a szélmalomnak. A szélmalomharc fogalma szorosan kötődik Don Quijote alakjához, ő a jó szándékú idealista halhatatlan irodalmi jelképe, a szélmalmokkal is szembeszálló ember, aki elbukhat ugyan, de a jó ügyért vívott, akár sikertelen harc létjogosultságára ő adja a végletes példát.
Kalandozásai során Don Quijote és fegyverhordozója előtt harminc-negyven szélmalom tűnt fel a láthatáron, amiket a derék lovag óriásoknak vélt és nekik akart menni, hogy egyenlőtlen küzdelemben, de megölje őket. A zsákmányból pedig gazdagságuk alapját akarta megvetni. Sancho Panza, a fegyverhordozó hiába figyelmeztette gazdáját, hogy amit lát, azok nem óriások, hanem szélmalmok, és amiket a lovag karoknak vél, azok a szélmalmok vitorlái, amelyek hajtják a malomkövet bent a malomban.
Cervantes, a méltán híres spanyol regényíró, a maga korában még igen népszerű lovagtörténetek műfaját akarta kinevettetni, ám hősében többet teremtett, mint eszelős ábrándkergetőt. A „búsképű lovag” minden tette a gyengék és elesettek megsegítésének önzetlen szándékából fakad; bár megmosolyogjuk, mégis érezhető, hogy erkölcsileg és lelki nemesség dolgában fölébe emelkedik környezetének.
A rejtvény megfejtése a regény egy híres mondatát tartalmazza. (bg)
Megfejtés: