Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Te most a régi verziót használod, átváltás az új, teljes nézetes verzióra

Cím:
Ősi aromaanyagok
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Az emberiség a tűz felfedezésével egyidőben ismerte fel, hogy egyes növények elégetésekor illatos (aromás) füst keletkezik és a fák kérgéből kinyert gyantaszerű olajok is régóta használatosak. A füstölők alapvetően a természetfölötti világokkal való spirituális kapcsolatteremtésre szolgálnak, de - az olajokkal együtt - sokféle gyógyító, fertőtlenítő, kozmetikai és konzerváló hatásuk is régóta ismert.
A zsidó-keresztény hagyományban a legismertebb illat-anyagok a mirha és a tömjén, amelyekről a már az Ószövetségi Biblia is több helyen említést tesz, de már az egyiptomiaknál és a görögöknél is drága kultikus illatszereknek számítottak. A mirha arabul és héberül is keserűt jelent és a balzsamfa-félék családjába tartozó mirha-cserje kérgéből nyerik a mézsűrűségű olajat.
A gyanta-szerű tömjén magyar neve a görög thymiama szóból ered, és Indiát tartják őshazájának. A mirha az Újszövetségben Jézus áldozati tettére (hit), a tömjén pedig a tisztaságára (ima) utaló szimbólum. A keleti vallási rituálékban és a mindennapi életben egyaránt kitüntetett szerepe van a füstölőknek.
Rejtvényünk megfejtéséből megtudhatjuk, hogy a görög mitológiában hogyan nevezték a mirha-fa kérgéből kicsorduló gyantát. (bg)
Megfejtés: