Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Ökumené - a keresztény egység napja
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A keresztény egység (ökumené) napját Magyarországon 1996. óta minden szeptember hónap 14. napján tartják a Pannonhalmi Főapátságban. Az ökumené - a keresztény egység óhajtása - amelyet Jézus már az főpapi imájának a hívőkért elmondott részében kifejezett: “Legyenek mindnyájan egyek. Amint te, Atyám bennem vagy s én benned, úgy legyenek ők is eggyé bennünk, hogy így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem.” (Jn. 17,21). Tehát ahogy az Atya és a Fiú egyek, úgy legyen egység a hívők között is.
Az ökumené általános, egyetemes mozgalom a világ összes keresztény egyházának egyesítésére. Már az ókeresztények is ökumenikus jelzővel ruházták fel a 325-680 között tartott egyetemes zsinatokat. Az ökumené alapja a különféle keresztény felekezetek egymás felé gyakorolt toleranciája, a különbözőségek ellenére a közös pontok, az alapvető hitnézeti egyezőségek hangsúlyozása. A mai ökumenikus mozgalom kezdetei a 19. század végére nyúlnak vissza. Létrejöttében az anglikán és az amerikai protestantizmus játszott fő szerepet.
Ki volt az a pannonhalmi bencés főapát, aki az első keresztény egység napot megszervezte Magyarországon (1.)?
Melyik görög szóból (2.) eredeztethető az ökumené és mi a szó egyik jelentése (3.)? (bg)
Megfejtés: