Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Te most a régi verziót használod, átváltás az új, teljes nézetes verzióra

Cím:
Nemzetközi Duna Nap
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Tizenhárom Duna menti ország 2004. június 29-én, a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának tizedik évfordulóján rendezte meg az első Nemzetközi Duna Napot.
A Duna, amely Németországban, a Fekete-erdőben két kis forrásból ered és gazdagon szerteágazó torkolattal ömlik a Fekete tengerbe, Európa második leghosszabb folyója a maga 2857 kilométerével, és a világon az egyetlen, amelynek több mint 800 ezer négyzetkilométeres vízgyűjtő területén 19 ország osztozik: a világ legnemzetközibb folyója így 81 millió embert kapcsol össze, egyfajta speciális makrorégiót alkot.
A WWF (World Wildlife Fund, Nemzetközi Vadvilág Alapítvány) is évek óta figyelemfelkeltő rendezvényekkel ünnepli meg ezt a napot, melyek közül a legnépszerűbb a Művészetek Palotája előtti Duna-parton évente megrendezésre kerülő vízipisztoly-csata.
Érdekes kultúrtörténeti csemege, hogy honnan eredhet a híres „Kék Duna Keringő” címe. Valószínű, hogy Strauss a darab eredeti elnevezésénél Karl Isidor Beck magyar származású költő versére hivatkozott, amelyik tartalmazza a „szép kék Dunánál” sort, ami azonban nem Bécsre vonatkozik, hanem Beck szülővárosára, Bajára. Baja a „kék” Duna mellett fekszik, de elhatárolódik a közeli Tiszától, ami a „szőke” jelzővel van ellátva.
Négy nagy költőnk is írt verset a Dunáról, mindegyik egy-egy remekmű. Közülük mégis József Attila költeménye a legismertebb, amelynek két szép sorát rejti a megfejtés. (bg)
Megfejtés: