Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Március idusa
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Bár kétségkívül a római korba nyúlik vissza az „idus - hónapközép” megnevezés, de a magyar nyelven kizárólag március hónapra vonatkozó speciális nap: az 1848-as forradalom kitörésének napjára emlékezve.
Az „idus” az etruszk iduare (szétosztani, kettéosztani) szóból ered. Az i.e. 5. század kezdetéig az etruszkok voltak a mai Olaszország északi és középső részén az uralkodó hatalom. Az etruszkokról viszonylag keveset tanultunk a középiskolai történelemórákon, pedig a Római Birodalom felemelkedése előtt ők voltak a legjelentősebb uralkodó civilizáció a térségben. A hagyomány szerint Etruria területe 12 város között oszlott meg, amelyek közül jónéhány ma is meglévő település (pl. Arezzo, Orvieto, Perugia), de többek között Bologna, Mantova, Róma, Salerno és Sorrento is etruszk alapítású.
Térjünk most át a március idusa római vonatkozására: azt viszont minden középiskolásnak tudnia kell, hogy i.e. 44-ben ezen a napon gyilkolta meg Julius Caesart a római szenátorok egy csoportja, akik magukat Liberatores-nek nevezték, tettüket arra alapozták, hogy zsarnokölésnek nevezték azt, nem gyilkosságnak, és a köztársaság zsarnoktól való megszabadításának. És innen már csak egyetlen lépés az 1948-as forradalommal való kapcsolat, hisz az is a zsarnoki önkényuralom elleni felszabadítás érdekében tört ki.
Juhász Gyula klasszikus „enigma” stílusban (4 versszak-versszakonként 8 sor) írt „Március Idusa” c. versének utolsó előtti sora így hangzik: „Ó nagy nap, szép nap, légy örökre áldott…”, a befejezést a megfejtésben találjuk meg. (bg)
Megfejtés: