Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Little Richard, a rock ’n’ roll nagy öregje
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A hetvenes éveit taposó kortársaimnak bizonyára elementáris erejű emlékei vannak az 1960-as évek elején Magyarországra is betört rock’n’roll (szabad fordításban: ringass és forgass) őrületről.
Bizony nagy felszabadító ereje volt ennek a zenének és táncnak. Így utólag belegondolva a rock’n’roll spirituális vonzatába, egyértelművé vált számomra, hogy a sötét kommunizmus hazug és álszent lelki rabsága alól való kitörés, a láncok átvitt értelmű „lerázása” történt meg a fiatalok lelkében azzal, hogy ezt a féktelen, sőt „vad” táncformát és az Amerikában akkor már tradíciónak számító új zenét átvehették. Visszaemlékezve a gimnazista éveimre (1963-67), az akkori budai Rákóczi Gimnázium tánciskolájában már tanultuk a rock’n’roll elemeit és mind a mai napig a felpezsdül a vérem és boldogság tölt el, mikor érzem, hogy tökéletes egység valósul meg a táncpartnerrel a ritmus és a mozgás csodálatos harmóniája által.
Little Richard, - eredeti nevén Richard Wayne Penniman - a rock’n’roll atyja és koronázatlan királya, 1932-ben született - 70 éven keresztül meghatározó egyénisége volt ennek a műfajnak – és 2020. május 9-én, 87 évesen távozott el. Little Richard leghíresebb száma - az 1956-ban keletkezett "Tutti Frutti" - 2010-ben bekerült az amerikai Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Nyilvántartási Rendszerébe, amely kimondta, hogy "az ellenállhatatlan ritmus felett megszólaló, teljesen egyedülálló vokál új korszakot nyitott a zenében".
A megfejtésben a Tutti Frutti magyarra fordított szövegének egyik sora olvasható. (bg)
Megfejtés: