Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Liszt Ferenc
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Liszt Ferenc kétségkívül a magyar romantikus zene legnagyobb alakja és egyben világhírű magyar zongoraművész. Annak ellenére, hogy nemzetiségi hovatartozása nagyon sokáig vita tárgya volt, ő maga mindig magyarnak vallotta magát (hisz az akkori Magyar Királysághoz tartozó Sopron vármegyei Doborján nevű faluban született 1811. október 22-én.) Neki és gyermekeinek is magyar útlevele volt. Ettől függetlenül voltak problémái a magyar nyelvvel.
Sokoldalú munkásságát a daloktól az óratóriumokig hosszan lehetne méltatni, szinte minden zenei műfajban halhatatlan műveket alkotott. Ő az egyike azon zeneszerzőknek, akiről joggal állíthatjuk, hogy a műveit isteni sugalmazásra írta, a „belső fülével” hallva a szférákon átszűrődő mennyei hangokat. Az Esztergomi miséjével kapcsolatban például azt írta Wagnernek, hogy inkább imádkozta, mint komponálta a művet.
Liszt Ferencről kevéssé ismert tény, hogy az akkori négy alsó papi rendet – osztiárius, lektor, akolitus és diakónus (szerpap) - amelyek az áldozópapi felszentelés előtti egyházi szolgálatot jelentették, 1865. április 25-én vette fel Rómában, Gustav Hohenlohe bíboros magánkápolnájában. Ettől kezdve hívták „abbé”-nak (világi pap), s ettől kezdve viselhette a papi reverenda öltözetet, amelyet ezután élete végéig hordott. Kívánsága szerint ebben is temették el. Sok híres mondása közül az igaz életre vonatozó egyik bölcs kijelentését olvashatjuk a rejtvény megfejtésében. (bg)
Megfejtés: