Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Közvilágítás acetilén gázzal
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A gázzal való városi közvilágítás a XIX. Század legelején honosodott meg Európában, és először Angliában kezdtek városi gázzal működő lámpák működni. Pest-Budán 1856. december 24-én (Szenteste) gyulladtak ki az első gázlámpák.
Ugyanakkor Kínában már 1700 évvel ezelőtt is használtak földgázt világításra és fűtésre és bambuszcsöveken jutatták el a lakóhelyekre.
A városi világítógázt a szén száraz desztillációjával állították elő. Az acetilénnel világítás során kevesebb volt a fejlesztett hő és az égéstermék, kisebb volt a kellemetlen szag, mint a petróleum vagy a világítógáz esetén, viszont az acetilén labilis, levegővel való keveréke nyomás hatására könnyedén robban, így felhasználása számos nehézségbe ütközött. Ennek ellenére van példa a közterületi világításra való használatára: a világ legelső acetilénnel működő közterületi világító rendszere Magyarországon (Tatán) készült el, 1897-ben, amelyet 1897. szeptember 6-án Ferenc József császár is megtekintett. Az elektromos közvilágításra Tatán 1921-ben tértek át.
Ki fedezte fel az acetilént (1.) és mi a neve a fém-izzóharisnyákat alkalmazó acetilén lámpáknak (2.)? (bg)
Megfejtés: