Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Kempelen Farkas, a varázsló-polihisztor
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Kempelen Farkasról mindenkinek elsőként a sakkozó-gépe jut az eszébe, pedig korának kiemelkedő polihisztora volt. Az eredetileg A Wolfgang Kempelen-ként 1734. január 23-án született tudós ősei Írországból érkeztek és a Cambell nevet torzították Kempelen-re. Működési területeit szinte lehetetlen felsorolni, annyi minden foglalkoztatta és minden területen kiválót alkotott. Húsz éves korában már a bécsi udvarba került, Bácskában a mocsaras vidék malária sújtotta terület volt.
Kempelen Spanyolországból harmincezer telepest hozatott, s megkezdte a járványos területek lecsapolását. Kempelen tervei alapján és irányításával megépül a budai Várszínház és a körülötte sorjázó palotaépületek együttese. Foglalkozik a bécsi palota fejlesztésével is. Huszonötödik évét még be sem töltötte, amikor kinevezték a magyarországi sóbányák igazgatójává. Az első, jelentősebb selyemgyárak létesítésére is volt ideje.
Amikor Mária Terézia megbetegedett, mozgatható betegágyat szerkesztett. A pozsonyi Duna-híd terveit is elkészítette, de csak huszadik század közepére épült meg a híd, pontosan oda ahová õ annakidején tervezte. Alapvető felismerései voltak a rakétatechnika terén és tudományos értékű közlései jelentek meg a fémek kristály szerkezetéről. Elsők között szerkesztett a gőzgéphez forgódugattyút, mely már a gőz turbina egyik őséhez vezetett.
Ő maga az emberi beszéd mechanikájáról írt tanulmányát, és az ehhez készített beszélő modellt tartotta legfontosabb munkájának.
Szerény ember volt, de tisztában lehetett értékeivel, mert még életében meghagyta a sírfeliratának szövegét, amelynek magyar fordítását a megfejtésben olvashatjuk. (bg)
Megfejtés: