Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Kánikula
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A kánikula kifejezést a nyári hónapokban akár többször visszatérő, észak-afrikai eredetű hőhullámokra használjuk, ami a globális felmelegedés miatt egyre jobban sújtja a korábban mérsékelt égövi területeket is.
A szó eredetének megértéséhez az „Orion” csillagképből kell kiindulunk. Nevét a görögöktől kapta, ami valószínűleg az akkád Uru-anna (mennyei fény) elnevezésből származik. Orion Poszeidon fia, az óriás termetű vadász, mellette láthatók a kutyái: a „Nagy Kutya” és a „Kis Kutya”. A „Nagy Kutya” csillagkép - és egyben a hajnali égbolt - legfényesebb csillaga a Sziriusz, amelynek latin neve (Canicula=kicsi kutya), de ez nem tévesztendő össze a „Kis Kutya” csillagképpel. Mivel a Sziriusz hajnali megjelenése 1000-2000 évvel ezelőtt még a nyár derekán következett be, ezért a július elejétől szeptember elejéig tartó forró, fullasztó napokhoz társult a Kutyacsillag latin neve. A földtengely precessziója miatt a Szíriusz napjainkban csak szeptember elején jelenik meg a hajnali égbolton.
A rejtvény 1. sorából megtudhatjuk, hogy melyik Ady-vers tartalmazza a „Kánikulában” szót, a 2. sorban pedig egy nemrég elhunyt erdélyi-magyar költő nevét rejtettük el, aki „Kánikula” címmel írt gyermekverset. (bg)
Megfejtés: