Rejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Judy Garland – Óz, a csodák csodája
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Minden idők egyik legsikeresebb musical filmjét az Oz – a csodák csodája c. alkotást - a legendás hollywoodi METRO-GOLDWYN-MAYER forgalmazásában - 1939-ben mutatták be az USA- ban. Magyarországra csak 1960-ban jutott el, hatalmas sikert aratva a kommunista idők szigorú cenzúrája után. Jómagam 12 éves kiskamaszként az első, átütő erejű filmemlékemként őrzőm Dorothy (Judy Garland) bájos alakját és hangját. Most is látom a lelki szemeimmel az akkori Május 1 mozi (most Átrium Szinház) vetítővásznán megelevenedő történetet, ami persze első látásra-hallásra inkább egy mesebeli világ – a szivárványon túli Fénybirodalom megelevenedését jelentette.
Az „Over the Rainbow” kissé szentimentális dallama pedig örökre belopta magát a szívembe. Abban az időben különösen nagy hatást gyakoroltak rám a nálam 5-6 évvel idősebb csinos és vonzó „nagylányok”, igy Judy is (aki 17 évesen kapta meg a film főszerepét.) Az amerikai filmtörténet egyik nagysikerű, mégis tragikus sorsú művésze 1922-ben született, és nagyon fiatalon – 47 éves korában altató-túladagolás következtében halt meg.
60 évnek kellett eltelnie, hogy megismerjem az Óz igazi jelentését és a film (ill. az alapját képező meseregény) valódi mondanivalóját. Az eredeti mű közgazdasági vonatkozású meseként született, az Egyesült Államokban ekkor folyt a vita az arany alapú fizetőeszköz hitelpénzre cseréléséről. Óz nem más, mint az uncia (oz), mint súlymérték. A sárgatéglás út pedig az aranyrudakat (téglákat), jelenti, ami csak egy látszatvilágba vezet, ahol egy hatalom nélküli "varázsló" él.
A megfejtés 1. és 2. sorában megtudhatjuk, hogyan hangzik a „Túl a szivárványon” c. dal legismertebb sora? (bg)
Megfejtés: