Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Gyermekkönyvek nemzetközi napja
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Hans Christian Andersen a XIX. sz. híres dán meseírója 1805. április 2-án született, és 1967 óta ezen a napon tartják világszerte a Gyermekkönyvek Nemzetközi Világnapját.
A mesekönyvek nagyon fontos szerepet töltenek be a gyermekek személyiségfejlődésében, de nem mindegy, hogy milyen formában kapja meg a gyermek a mesét. A régi időkben még nem voltak mesekönyvek, dédapáink-dédanyáink fejből meséltek a gyerekeknek, lefekvés előtt. A népmesék szinte kivétel nélkül a Jó és a Rossz harcáról, a gyerekből a kalandok során felnőtté váló kis hősökről és a boldogulás útjáról szóltak.
Külön kategória az állatmese, amelyekben az állatoknak emberi tulajdonságaik vannak. Az állatok tudják, hogyan védjék meg magukat, és nem teketóriáznak sokat, ha cselekedni kell. Mindemellett segíthetnek a gyerekeknek a félelmetes érzések, helyzetek gyors felismerésében és kezelésében is. Kiváló példa erre a mai gyerekek legkedveltebb mesekönyv sorozata: Berg Judit: „Rumini” regényciklusa, egy csavargóból hajósinassá lett, szeretnivaló, bátor és agyafúrt kisegér főszereplésével. Berg Judit bátran hasonlítható a nagy ifjúsági vagy gyerekíró klasszikusokhoz, ő is bámulatosan ért a gyerekek nyelvén. A titka pedig valószínűleg az, hogy komolyan veszi a gyerekeket, és komolyan veszi a mesterségét: gyerekeknek írni.
Milyen meghökkentő dolgokat mond magáról Rumini, amikor először szólal meg a regényben? Ezt találjuk meg a megfejtésben. (bg)
Megfejtés: