Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Fagyosszentek
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Amióta csak én az eszemet tudom, május közepén mindig lehűl a levegő. Már kivirágoztak a gyümölcsfák, zöldül az erdő, a vetés, akár 30 fok közelébe kúszik a hőmérő higanyszála. Aztán menetrendszerűen jön az erős lehűlés. Idén sincs ez másképp. Németországban még hó is esett. Ezt a jelenséget a földművelő nép évszázadok óta Európa-szerte megfigyeli és bizony be is válik. Sok helyen a szőlőt, gyümölcsös kerteket füstöléssel védik a fagykárok ellen.
Ezeken a napokon Pongrác, Szervác és Bonifác emlékét ünnepeljük, akik jámbor ókeresztény vértanú-szentek voltak és életükkel egyáltalán nem szolgáltak rá erre megbélyegző titulusra, a paraszti hagyomány mégis hozzájuk köti a májusi fagyokat. Nevük délszláv eredetű, „rácos” hangzású, de van egy magyar Bonifác is, akiről tudjuk, hogy Szent István korában Magyarországon halt vértanúhalált. A tőlünk északra fekvő német nyelvterületen is megkülönbözető jelzőkkel illeti a szájhagyomány őket.
Hogyan nevezik a fagyosszenteket Dél-, ill. Észak-Németországban? A választ a megfejtés 1. és 2. sora tartalmazza. A 3-mal jelölt megfejtésben pedig az olvasható, hogy mi lehetett a fagyosszentek napjainak római-kori előzménye. (bg)
Megfejtés: