Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Egri Csillagok
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A magyar ifjúsági regényirodalom gyöngyszeme „Gárdonyi Géza: Egri csillagok”. c. hallhatatlan műve, gyermekkorunk első „kötelező” olvasmánya. Kezembe akadt a 10 éves születésnapomra (1958. okt. 16.) nagynéném által nekem dedikált kötete, amit a Móra Ferenc Könyvkiadó 1954-ben jelentetett meg. Ez adta az ihletet, hogy erről a történelmi tényeken alapuló, de mégis fordulatos képzeletvilágot tükröző alkotásról írjak, néhány személyes emléket is beleszőve.
A történet főszereplője kétségkívül Gergő, aki még kisgyerek, amikor a kalandos események elindulnak. A Gergely deák (Bormenissza Gergely) élő személy volt. (A könyv végén található „A várvédő hősök nevei” c. mellékletben igy szerepel a neve: deák, királyi hadnagy, 250 gyalogossal küldte a király.) A gyermeki fantáziámat és lelki fejlődésemet nagyban elősegítette az ő életútjának végig kísérése, mintha a saját életem csetlő-botló, de hősies harcához mutatna fel példaképet. Nem véletlen, hogy maga Gárdonyi is legnagyobb alkotásának tartotta, megszámlálhatatlan kiadást ért el, közel 20 nyelvre lefordították és 2005-ben a „Magyarország legkedveltebb regénye” címet nyerte el.
Gergő hadnagy vezetésével 100 harcos tört ki az ostromlott egri várból az éj leple alatt, hogy rajtaütésszerűen megfutamítsa a törökök táborának egy részét. Hihetetlenül bátor és hősies tett volt ez, nagyon összehangolt és jól kitervelt „hadművelet”.
Mi volt a csatakiáltás a rajtaütés indulásakor? A válasz rejtvény megfejtésében találjuk meg. (bg)
Megfejtés: