Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Benedek Elek - a nagy mesemondó
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Úgy gondolom, hogy Benedek Elek meséit generációk sokasága hallgatta, olvasta a történelmi Magyarország teljes területén. Mindenesetre az én korosztályom (az 1950 körül született nemzedék) számára az Ezeregyéjszaka meséi és a Grimm-mesék átdolgozásai gyermekkorunk meghatározó élményei voltak.
Benedek Elek újságíró, író és országgyűlési képviselő – a nagy mesemondó – 1859. szeptember 30-án született egy picike erdélyi falucskában, Kisbaconban, Kovászna megyében, és ott is halt meg 1929. augusztus 17-én. Egyetemi tanulmányai után újságíró lett: napilapokat és folyóiratokat szerkesztett, majd 1889-ben kapcsolódott be az első, magyar nyelvű, irodalmi értékű, hazafias szellemű gyermeklap, Az Én Újságom szerkesztésébe. Ezután kezdett bele ifjúsági könyvsorozatok kiadásába és a különböző külföldi nagy meseírók meséinek magyar változatainak megírásába, amelyekből aztán évtizedeken át tucatnyi új kiadás jelent meg.
1921-ben, a Trianoni “békeszerződés” után tért vissza szülőfalujába és ott élt haláláig, ahol példaképe, szervezője volt a kialakulóban lévő romániai magyar kalákásoknak. A rejtvény megfejtéséből további érdekesség tudható meg Benedek Elek életéből. (bg)
Megfejtés: