Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Az őslakók
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Magyar nyelv (1862) szótárunk szerint az őslakos szó jelentése, értelmezése: ”Így neveztetnek valamely vidéknek, országnak azon lakosai, kik ott legelsőben megtelepedtek, vagy azt, mennyire a történetekből tudhatni, legrégibb időtől fogva lakják, különböztetésül azon lakosoktól, kik későbben vándorlottak oda. A vándor népek, mint a történetekből kitűnik, többször kiszorították, elűzték az őslakosokat.”
Annak ellenére, hogy az őslakos népek a világ lakosságának csak kevesebb mint öt százalékát teszik ki, a világ legszegényebbjeinek 15 százaléka kerül ki közülük. Az őslakos népek gyakran az elsők között érzik meg az emberi jogi helyzet romlását. Az ENSZ Közgyűlése 1994-ben határozott úgy, hogy augusztus 9-ét A VILÁG BENNSZÜLÖTTEINEK NEMZETKÖZI NAPJÁnak nyilvánítja. A Föld minden részén megtalálhatók az őslakosok, akik ma már szinte kivétel nélkül elvesztették az önállóságukat, mivel a betelepülő más népek leigázták (beolvasztották) őket. A kanadai őslakosok három fő csoportját ismerjük: az első nemzeteket (a régebben indiánokként emlegetett népcsoportot), a Kanadában elsőként letelepedett őslakos inuitokat (korábban eszkimó néven ismert nemzetségeket) és a Kanada európai népekkel történő benépesülése után kialakult mesztic népcsoportokat.
Afrika őslakóinak egyik fő csoportja, a szudániak, az egyenlítőtől északra, míg a másik, a bantuk, e sávtól délre élnek. Észak-Afrikában élő arabok a fehér bőrű embercsoport tagjai. Kisebb népcsoportokat képeznek az apró termetű, őserdei élethez alkalmazkodott vadászó-gyűjtögető pigmeusok és Kalahári-vidékén élő busmanok (szanok).
A megfejtésben annak a híres könyvnek a címét rejtettük el, amelyik egy ismeretlen ausztrál bennszülött törzs életéről szól. (bg)
Megfejtés: