Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Augusztusi csillaghullás
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
„Ha kedd van, akkor ez Belgium”! Az idősebbek jól emlékeznek erre az amerikai romantikus filmvígjátékra, amit 1969-ben mutattak be a magyar mozik. Mos, ha augusztus van, akkor pedig itt a csillaghullás ideje. Nekem mindenesetre ez a párhuzam jutott eszembe, amikor az augusztusi balatoni éjszakákra gondoltam.
A csillaghullás, mint sok más természeti jelenség, évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget, sokféle hiedelem, mítosz kapcsolódik hozzá.
Ha a sötét éjszakában feltekintünk az égboltra, sok ezernyi, lassan mozgó, fénylő csillag mellett feltűnő jelenség, amikor hirtelen villanással berobban a Föld légterére egy-egy hullócsillag (más néven meteor), amelyekről már tudjuk, hogy az űrben hatalmas sebességgel mozgó porszemcsék és kisebb kődarabok légkörbe való belépése okozza a jellegzetes felfénylést. Ugyan ezek gyakran egészen parányiak, de elképesztő gyorsasággal merülnek bele a légkör felső rétegeibe, másodpercenként 11-72 kilométert is megtéve. Hatalmas mozgási energiájuk – a súrlódás következtében – hővé alakul, ez a felforrósodás készteti világításra a légkör részecskéit. A hullócsillagokat két nagy csoportba szokás osztani. Az első osztályba az úgynevezett rajok tagjait soroljuk. Egy meteorraj érkezésekor óránként akár 100-120 hullócsillagot is megfigyelhetünk. Leghíresebbjük az augusztusi Perseidák. A második csoportot az úgynevezett sporadikus, vagy szórványos meteorok alkotják. Ezek nem tagjai egyik rajnak sem, érkezésük véletlenszerű.
Kosztolányi Dezső: „Csillaghullás” c. versének utolsó két sorát rejtettük el a megfejtésben. (bg)
Megfejtés: