Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Anyák napja és a nevetés világnapja
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Magyarországon május első vasárnapján tartjuk az anyák napját. Ugyanerre a napra esik a nevetés világnapja is.
Az anyaság a legszentebb hivatás a világon, hisz az anyák adnak életet az embereknek, a fogantatásuk pillanatától kezdve, a szülés fájdalmát, kínját vállalva, hogy aztán mindezt elfeledve, boldogan öleljék az újszülött csecsemőt magukhoz.
Az anyaság ünneplése a régi korokra nyúlik vissza: az ókori görögök is ünnepelték az anyaságot, amikor Rheának, az istenek anyjának tartottak tavaszi ünnepségeket. Az Anyák Vasárnapja az 1600-as évektől eredetileg anglikán vallási ünnep volt, a Nagyböjt 4. vasárnapján, amikor az anyák meglátogatták az „Anya-gyülekezetüket”, ahol megkeresztelkedtek. Magyarországon 1925-ben tartották az első anyák napi ünnepséget, a májusi hagyományos Mária tisztelethez kapcsolódva.
A nevetés világnapját 1998-ban először Indiában, egy ún „hahota-klub-ban tartották meg. Az ötletgazda, Dr. Madan Kataria, a világhírű indiai „derű-guru 1995-ben indította el a mozgalmát. A „hahota-klub”-okban szakképzett „kacagáskarnagyok” vezetésével tulajdonképp gyógyítás folyik. A nevetés olyan "örömhormonok" termelődését indítja meg az emberi testen belül, mint a boldogság-érzetet keltő endorfinok, vagy a külső környezet behatásainak káros következményeit semlegesítő stressz-ellenes hormonok.
A megfejtésben Burics Attila „Anyának lenni” c. verséből találunk két sort. (bg)
Megfejtés: