Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
A Zene Ünnepe
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A Zene Ünnepét 1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját zenével köszöntsék. Ebben az évben a francia kulturális minisztérium nagyszabású felmérést végzett a franciák zenei gyakorlatáról és kiderült, hogy akkor ötmillió ember, köztük minden második fiatal játszott valamilyen hangszeren, ennek ellenére az eddig szervezett zenei események csak a francia emberek kisebbségét érintették. A felmérés alapján arra a következtetésre jutottak, hogy egy nagy, népszerű bemutatónapot szerveznek, amely lehetővé teszi az összes művész (beleértve az amatőröket is) számára, hogy bemutatkozzon.
A fesztivál ingyenes volt, mindenfajta zene számára nyitott: „a műfajok és a képzettség hierarchiája” nélkül és minden francia számára. A kezdeményezés minden várakozást felülmúlóan jól sikerült. Többezer kezdeményezés zajlott Franciaország-szerte. A zenészek mindenhol az utcákon, tereken, kioszkokban, udvarokban, kertekben, állomásokon, tereken stb. telepedtek le, és emberek ezrei sétáltak késő estig, jó hangulatban.
Mára a zene ünnepe európai, sőt világméretűvé vált; több mint száz országban rendezik meg június 21-én. Európában a Zene Európai Ünnepe egyesülete szervezők és intézmények hálózatát fogja össze. A Zene Európai Ünnepének chartáját 1997-ben 12 európai ország 16 városa írta alá Budapesten.
A fesztivál jelmondatát a megfejtésben találjuk meg. (bg)
Megfejtés: