Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
A Székely Sóvidék - parajdi só
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A só az emberiség egyik legfontosabb étkezési alapanyaga. A sóval tudták az élelmiszereket tartósítani és az ételeket ízesíteni, az ókorban és a középkorban fizetőeszköz is volt: latinul „salarium” (sóban fizetett napidíj).
A kősót évezredek óta bányászattal termelik ki a beltengerekből visszamaradt sóhegyekből. Európa egyik legfontosabb és legnagyobb sóvidéke Erdélyben, a Székelyföldön található, amely a régészeti leletek alapján ősidők óta lakott hely és a Pannon-tenger kiszáradása következtében jött létre.
A Székely Sóvidék nevet először 1659-ben használták kilenc olyan helység gyűjtőneveként, amelyek sóbányászattal foglalkoztak.
A legismertebb és legnagyobb sótelep Parajd mellett található: a sótömzs 1,2 km × 1,4 km átmérőjű, enyhén ellipszis alakú és 2700 méter mélységbe gyökerezik. A parajdi kősó jellegzetessége a szürke színét adó agyagásvány-tartalma, ami tulajdonképp őstengeri iszap. Íze intenzívebb, mint az asztali (tengeri) sóé, állatoknak nyalósóként és gyógyászati célra is használják.
A rejtvény megfejtéséből megtudhatjuk, honnan ered Parajd település neve. (bg)
Megfejtés: