Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
A méhek napja - április 30.
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A „Méhek napja” magyar kezdeményezésű ünnep, de nyugodtan lehetne világnap is, a méhek tömeges pusztulása miatt. Az eredeti célkitűzés a mézfogyasztás népszerűsítése, fellendítése volt, de a méz ma már egyre drágább, és lassan hiánycikk lesz a boltok polcain.
Mint sok minden másnak az ún. ökoszisztémában (a természet működésének istenadta rendszerében), a méheknek is megvan a maguk nagyon fontos szerepe. A méhek 50 millió éve élnek a Földön, nagyjából változatlan formában. Ők felelősek a növények 63 százalékának, mintegy 250 000 növényfajnak a beporzásáért. Ez a folyamat egy bonyolult és nagyon jól „kitalált” mechanizmus szerint működik a méhcsaládban. Felsorolni is hosszú lenne hányféle zöldség-, gyümölcsféle, gyógy- és fűszernövény, textil-alapanyag stb. függ a beporzóktól, és ezek között a házi- ill. a vadméhektől.
Közel másfél évtizede jelentenek tömeges méh-elhullásokat a világ minden tájáról. A méheket az egyik legkárosabb, ugyanakkor legnépszerűbb növényvédelmi hatóanyagok (neonikotinoidok) pusztítják, ezért a szabadföldi felhasználásukat 2018-ban világszerte betiltották. Elképesztő adat, miszerint a legfrissebb tanulmányok azt mutatják, hogy a Földön található méhek közel kilencven százaléka eltűnt. A méhek végzetes kiirtása is ékes példája az emberiség önpusztító, profithajhász tevékenységének.
Albert Einsteinnek tulajdonítják azt az idézetet, mely szerint: ha a méhek eltűnnek a Föld színéről, ... a gondolat befejezése a megfejtés. (bg)
Megfejtés: