Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
A magyar fűszerpaprika-őrlemény
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A fűszerpaprika-őrlemény (pirospaprika) a magyar gasztronómia legjellegzetesebb és világhírű fűszere, méltán tartozik a Hungaricumok közé. Kevesen tudják, hogy a belső-ázsiai ősmagyarok is használtak tört, ázsiai eredetű apró pirospaprikát a leveseikbe, de a ma ismert paprika őshazája Közép- és Dél-Amerikában volt, és már az inkák is termesztették.
Európába Kolumbusz orvosa hozta be 1494-ben. Magyarországon eleinte egzotikus dísznövényként a főúri kastélyok parkjait díszítette, színes bogyóját sokáig mérgezőnek tartották. Csak a 18. században vált általánosan ismertté, legelső termesztő körzete Szeged környékén volt, majd Spanyolország mellett Kalocsa vidékén is elkezdték termeszteni. A fűszerpaprika porrá törése magyar paraszti találmány volt: egy lábbal mozgatott, fából készült szerkezet, amely a mérleghintához hasonló elven működött. A paprika csípősségét egy szerves vegyület (alkaloid) okozza, amely ingerli a szájban lévő fájdalom (hő) érzékelő idegvégződéseket.
A rejtvény megfejtéséből kiderül, hogyan nevezték először a paprikát a magyarok (1.) és mi a paprika csípősségét okozó vegyület kémiai elnevezése (2.). (bg)
Megfejtés: