Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
A két komikus Gyula
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A magyar hangosfilm gyártás első sikeres alkotása az 1931-ben forgatott Hyppolit, a lakáj volt, amelynek sikeréhez túlzás nélkül a két komikus „Gyula” is hatalmas mértékben járult hozzá. Mindketten teljesen egyéni, utánozhatatlan stílust képviseltek, ami lassan 100 év után is elevenen hat a filmvászonról.
Csortos Gyula öntörvényű, különc egyéniség volt, műfaji korlátok nélkül otthonosan mozgott veretes drámai alkotásokban, de komédiázó kedve vígjátéki szerepeit is élettel töltötte meg, bár alakításait inkább a tragikomikus hangvétel jellemezte. Fanyar humorával, különc egyéniségével, színpadi tréfáival a magyar színművészet „rettenetes gyermeke” volt. A fölényes kritikájú Hyppolit szerepére keresve sem találhattak volna jobb színészt, mint őt. Emlékezetes színházi alakításai mellett 13 némafilmben és 71 hangosfilmben szerepelt.
Kabos Gyula eleinte táncoskomikus volt, szerepelt némafilmekben, igazi sikerét azonban a hangosfilm hozta meg. Félszeg mozdulataival, hadaró és dadogó beszédével az ügyefogyott kisember megtestesítője volt, a pesti kispolgár figuráját ő ábrázolta leghitelesebben és legszórakoztatóbban a magyar film történetében. A Hyppolit, a lakáj c. filmben a hirtelen meggazdagodott Schneider Mátyás fuvarosát alakította. A következő magyar filmsiker a Meseautó is részben az ő nevéhez köthető. 1938-ban a Papucshős c. produkcióban élete egyetlen cím- és abszolút főszerepét kapta.
A megfejtésben a Hyppolit a lakájban elhangzó két, emlékezetesen vitriolos mondatot találjuk meg, amelyet a férj (Kabos Gyula) az inashoz (Csortos Gyula) intéz. (bg)
Megfejtés: