Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
A kávézás története és a kávék fajtái
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Az emberiség ősidők óta használ természetes élénkítő szereket, ún. pszichoaktív anyagokat. Ezek közül a legnagyobb mennyiségben a koffeint fogyasztjuk. A koffein szerves kémiai képlete: 1,3,7-trimetil-xantán. A kávé mellett a teában, a kakaóban, a csokoládéban és a kólabogyóban is megtalálható. A kávézás is évezredes hagyomány, de nagyon sokáig csak a Közel-Keleten volt ismert, Jemenben kezdték el termeszteni.
Európába – egészen pontosan a velencei kalmárok révén - az 1600-as évek elején érkezett meg, és amikor a holland kereskedők is rákaptak, villámgyorsan elterjedt az akkori művelt Európában, majd a 18. század elején már Indonéziában, a Martinique-szigeteken, Közép- és Dél-Amerikában (Brazília) is elkezdték a nagyüzemi termesztését. A babkávé cserjének két fő fajtája van, az egyik a közkedvelt „arabica”, a másik kevésbé ismert „robuszta”. Az arabica koffeintartalma alacsonyabb, viszont aromája jobb, mint a robusztáé, és a savtartalma is kisebb. A legismertebb kávéitalok: espresso, ristretto, doppio, cappucino, macchiato és ezek variánsai.
Melyik az a szerzetesrend, amelynek jellegzetes ruha-tartozékáról kapta a nevét a cappuccino?
Mi a „kávépincér” olasz eredetű másik neve? (bg)
Megfejtés: