Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
A gémeskút
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A gémeskút vékony sziluettje hozzátartozott a nagyalföldi területek tájképéhez, a magyar puszta szinte jelképének számított.
Eredete Arábiába vezet, hozzánk a török hódoltság idején jutott el. Kelet-, és Közép-Európában a legelterjedtebb kútszerkezetnek számított. Az egyik legősibb vízemelő szerkezetet már az ókorban is ismerték. Időszámításunk előtt 2000-ben már Mezopotámiában is megjelent, az ókori Egyiptomban is elterjedt volt.
Magyarországra a török hódoltság idején került, ezután pedig nagyon gyorsan elterjedt egész Közép-, és Kelet-Európában. A gémeskutakat jellegzetes kinézetük miatt már messziről észre lehet venni: egy földbe ásott kútgödörből és a kétkarú emelő elvén működő vízemelő szerkezetből áll.
Mérete az emelési magasságtól függ, gyakran élő fából kialakított, földbe mélyített ágasnak a villásra vagy csapoltra kiképzett végébe vastengelyt erősítettek, e tengelyen forog az emelő szerepét betöltő gém.
A kútgödör fölé nyúló végére erősítik a vödörtartó rudat, amelyen abronccsal erősített favödör függ. A vízzel telt vödör súlyának egyensúlyozására a gém másik végére kő vagy fatuskó nehezéket, koloncot erősítettek.
Kevesen tudják, hogy a gémeskutak az egykori paraszti és pásztor-társadalmakban jeladó szerepet is betöltöttek (pl. delelés, itatás, étkezés, hivatalos személy érkezése), mondhatni a távíró és a telefon ősei voltak.
Mit mondott Herman Ottó a gémeskútról? Megtudhatjuk a megfejtésből. (bg)
Megfejtés: