Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
A forint története
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A magyar aranyforintot - az olasz Fiorino d'Oro, az 1252-től Firenzében készült liliomos aranypénz mintájára - I. Károly Róbert kezdte Magyarországon veretni, 1325-ben.
Hazánk akkor páratlan aranykészlettel rendelkezett, ami kiváló fedezetet biztosított az aranypénz kiadásához. (Mo. évi 1000 kg-os termelése több mint 80 %-át tette ki a teljes európai bányászatnak). A forint neve az olasz kifejezésből ered.
Az aranyforint általában 100 dénárt ért, de Károly Róbert ezüst garasokat is veretett, amelyek Mátyás király uralkodása alatt 8 dénárt értek. Az aranyforint neve a 16. századtól dukát lett.
A második forint-korszak 1857 és 1892 között volt, amikor szintén így hívták Magyarország és az egész Habsburg birodalom, majd az Osztrák-Magyar Monarchia hivatalos pénznemét. Ennek a forintnak a váltópénze a krajcár volt.
A harmadik – ma is tartó – forint-korszak 1946. augusztus 1-jén kezdődött, a világtörténelem egyik legnagyobb hiperinflációjának, a pengő elértéktelenedésének a felváltására.
Mi a neve annak a pénznemnek, amely az 1946-os forint vetélytársa volt? (1.sor)
Melyik az az 1950-ben kiadott váltópénz érme, amely a közepén lyukas? (2.sor) (bg)
Megfejtés: