Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
A fák és madarak mitológiája
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A fa már az őseink gondolkodásában, így a Bibliában is, központi helyet foglalt el: például a Teremtés könyve „almafája”, vagy a Jelenések könyve „életfája”. Ez utóbbi motívum megjelenik az ősi magyar népművészeti jelképek között is, az egyik legösszetettebb gondolatvilágot képviselő szimbólumként.
Az „életfa” jelképezi az összeköttetést az alsó (földalatti, pokolbéli, vagyis még újraszülető), a középső (e világi, létező) és a felső (túlvilági, üdvözült) világok között. Utal életre és halálra, az örök fejlődésre és növekedésre, a folytonos megújulásra. A mélylélektan a gyökér-törzs-korona hármasát az ösztön-én, az ego-én, és felettes-én kifejeződéseként értelmezi.
A madaraknak is régóta mitikus jelentőséget tulajdonítottak a gondolkodó emberek. A Bibliában sok helyen szerepelnek madarak is, pl. minden évben fecskék fészkeltek Salamon templománál, a sasok hasonlók azokhoz, akik bíznak Istenben: erőre kapnak és szárnyra kelnek; a Szentlélek galamb képében száll le Jézusra.
Minek a jelképe a bibliai almafa? (bg)
Megfejtés: