Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
A csíksomlyói búcsú
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A csíksomlyói búcsú története 1444-ig nyúlik vissza (IV. Jenő pápa körlevele a ferences rend letelepítéséről és a búcsú engedélyezéséről). A régi templom 1448-ban lett felszentelve. Az 1500-as évek elején készült kegyszobor Szűz Máriát „Napbaöltözött Asszony”-ként jeleníti meg, aki már a kereszténység felvétele óta e nép fő pártfogója és imáinak tárgya.
Csíksomlyóra - egy legenda szerint – 1567 Pünkösd szombatja óta zarándokolnak el a székelyek. Ekkor lehetett egy csata János Zsigmond erdélyi fejedelem és a csiki katolikusok között, miközben az asszonyok kérték a Csíksomlyói Szűzanya közbenjárását. A legenda szerint legyőzik a fejedelem seregét, és ennek emlékére rendezik meg a pünkösdi búcsút. A történettudomány kutatásai szerint ez a legenda nem megalapozott, mert Erdélyben csak 1568-ban vezették be az ún. „bevett” vallások szabad gyakorlásának rendszerét, vagyis ekkor alakult meg az Erdélyi Unitárius Egyház, tehát János Zsigmond nem léphetett fel 1567-ben a nem létező unitáriusok nevében a csíki katolikusok ellen.
A néphagyomány szerint milyen történelmi eseményhez kapcsolódik a csíksomlyói búcsú (3.)? Ki alapította az Erdélyi Unitárius Egyházat (1.) és milyen eseményhez fűződik a „bevett” vallások rendszere (2.)? (bg)
Megfejtés: