Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt szókereső rejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Cím:
A Balaton egykori szigetei
Típus:
Szókereső
Ismertető:
Ki gondolná, hogy a Balatonnak egykor több szigete is volt? A magyar „Atlantisz”-ként is emlegetett – és állítólag Tihany közelében volt – halászfalu nevét már 1211-től említik a történelmi feljegyzések, ma mégsem tudja senki, hogy merre lehetett pontosan, pedig az elmúlt 60 évben búvárok is többször keresték.
Története kész regény: 1237-ben a mongolok támadásának híre miatt a Tihanyi Apátság úgy döntött, hogy 5 méterrel megemeli a tó vízszintjét a Sió völgyében - Mezőkomárom mellett - felépített duzzasztógát segítségével. Így a tihanyi földnyelv több méternyi jeges víz alá került, ami ugyan meg tudta akadályozni, hogy a tatár hordák elfoglalják Tihanyt, de a halászfalu hullámsírba került.
A Balaton magas vízállása miatt a déli parton is található egy nevezetes település, amelyet a régi iratok ugyancsak szigetként emlegettek, egészen az 1800-as évek elejéig. Délről a Nagyberek posványa, sásas-nádas, ingoványos területe, a többi oldalról pedig a Balaton vette körül. A település környékén az első embercsoport már az őskőkorban, mintegy 17-18 ezer évvel ezelőtt megjelent, bizonyíték erre a Várhegy déli oldalán 1934-ben talált néhány lelet.
A rejtvény megfejtve a le nem húzott betűkből a halászfalu-sziget neve (5 betű) és a déli parti sziget neve (6 betű) kerül elő. (bg)
 1. APÁTSÁG
 2. ATLANTISZ
 3. BÚVÁROK
 4. DÉLI PART
 5. FELJEGYZÉSEK
 6. INGOVÁNYOS
 7. JEGES VÍZ
 8. KERESTÉK
 9. LELET
 10. MEGEMELI
 11. MONGOLOK
 12. NAGYBEREK
 13. PONTOSAN
 14. REGÉNY
 15. SIÓ
 16. TIHANY
 17. VÍZÁLLÁS
 18. VÖLGYÉBEN
Megfejtés: