Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Óz, a nagy varázsló - másképp
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Lyman Frank Baum 1900-ban megjelent híres meseregényéről számtalan értelmezés olvasható, amelyek között egy újfajta – és tudományos alapokra helyezett - magyarázat is található. Eszerint ez nem csak egy könnyed, de fantasztikus elemeket is tartalmazó aranyos történet, hanem egy kőkemény röpirat a korabeli amerikai monetáris politika ellen, többszörös, allegorikus áttétekkel.
Baum egy időben újságíróként is dolgozott, és nagyon is tisztában volt a korabeli társadalmi és gazdasági viszonyokkal. Az USA-ban 1896-ban elnökválasztásra készültek, amelynek fő témája az volt, hogy a pénz fedezetéül 1873 óta kizárólagosan használt arany mellé az ezüst visszakerüljön. A választást az aranypárti (republikánus) jelölt nyerte meg, Baum pedig éppen ezt követően írta a legendás meséjét.
Dorothy a hagyományos amerikai értékeket képviseli, mesebeli útján három barátot szerez, a Madárijesztőt (farmerek), a Bádogembert (ipari munkások) és az Oroszlánt (demokrata ezüst-párti elnökjelölt). A sárga téglás út az aranystandard, Óz, a Varázsló pedig az arany-párti elnökjelölt. A Smaragdváros (Washington), ahol mindenki zöld szemüvegen (dollár, pénz) keresztül tekint a világba. A Varázslóról kiderül, hogy minden szava csak ámítás. Az ezüstcipő a megoldás Dorothy hazatérésére, ami teljesen egyértelmű üzenet.
A megfejtésben Dorothy válaszának végét találjuk meg a Madárijesztő kérdésére, hogy miért vágyakozik vissza a hazájába: „Akármilyen sivár és szürke a hazánk, mi hús-vér emberek szívesebben élünk ott, mint a világ legszebb országában...” (bg)
Megfejtés: