Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Lajta Béla, a fényképező építész
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Lajta Béla a 19-20. század fordulójának kiemelkedő magyar építésze 1873. január 23-án Leitersdorfer Béla néven született Óbudán.
Sokoldalú, munkáiban sokféle stílusirányzatot ötvöző építész volt, akinek korai alkotásaiban a népies stílus dominált, amihez megszállott fényképészként sokfelé járva gyűjtött motívumokat.
A műegyetemi tanulmányai után – állami ösztöndíjjal - hosszabb időt töltött külföldön, Olaszországban, majd Berlinben és Londonban.
Hazatérve először Lechner Ödön nyomdokaiba lépett, az első épületei a magyar szecesszió nagymestere stílusjegyeit hordozták. 1905 után alakította ki a saját formanyelvét, amely már átvezetett a korai modern építészet elemeinek megalkotásához.
Első önálló stílusú magánházainál az angol lakóházak szabad belső térelrendezését egyesíti a magyar népi építészetből származó formanyelvekkel.
Első középületeire az észak-európai építészet által inspirált középkorias formák, mozgalmas tömegkialakítás és egyszerű nyerstégla, illetve terméskő homlokzatok jellemzőek.
1909 után tervezett épületeire viszont már az egyszerű, „geometrizált” és monumentális forma a jellemző.
Több mint harminc síremléket is tervezett, ezek a rákoskeresztúri és Salgótarjáni Utcai Zsidó Temetőben állnak.
A megfejtésben -az ösztöndíjas tanulmányai utáni célkitűzéséről írt saját gondolatának befejező részét találjuk, amely így kezdődik: „Hazajöttem azzal a fogadalommal, hogy életemet annak az ideálnak megvalósítására szentelem, hogy…” (bg).
Megfejtés: