Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Te most a régi verziót használod, átváltás az új, teljes nézetes verzióra

Cím:
Az evezés fajtái
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Tágabb értelemben evezésnek nevezzük a kisebb vízi járművek emberi erővel, evezőlapátok segítségével történő előre hajtásának minden fajtáját, így a köznyelv ide sorolja a kajakozást és a kenuzást is. Szűkebb értelemben a (csónakos-hajós) evezés - más vízi sportoktól megkülönböztető - jellemzője, hogy az evezősök a menetiránynak háttal ülnek, és a hajó oldalához erősített forgó szerkezetnek támaszkodva lapátokkal eveznek.
Mindhárom vízi jármű évezredes múlttal rendelkezik. A ma ismert kenuforma eredete az észak-amerikai indiánokig nyúlik vissza. Ők voltak az elsők, akik egy faágakból készített vázra kéreg külsőt rögzítettek. A mai kajakforma is északon alakult ki, ahol az inuitoknak (északi sarki etnikum) egy nagyon könnyű, fordulékony és gyors vízi alkalmatosságra volt szükségük. Itt is egy faszerkezet volt a tartóváz, amire fókabőröket varrtak állatok inaival.
A (menetiránynak háttal) történő evezés kialakulása is a régi időkbe nyúlik vissza. Az ókori népek alkalmaztak először evezőlapátot, sőt az egyiptomiak és a föníciaiak már versenyeztek is hajóikkal a nyílt tengeren. A tengeri kereskedelmi flottájáról híres középkori Velencei Köztársaságban a 14. században számolnak be először a források hivatásos hajósok (gondolások) között megrendezett versenyről. A 16. században Angliában, a Temzén rendezték az első evezősversenyt. A modern evezőssport is a briteknél és skótoknál alakult ki a 18. század folyamán.
Hogy kezdődik a legismertebb balatoni csónakázós dal szövege? Megtudhatjuk a megfejtésből. (bg)
Megfejtés: