Rejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
Gábriel arkangyal
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
Angyaloknak nevezzük azokat a lényeket, akiknek a helye a létrendben Isten és az emberek között van, nálunk hatalmasabbak, de Istenhez képest eltörpülnek. Isten és a köztünk lévő roppant távolságot át kell, hogy hidalják olyan lények, akik testhez kötöttség nélküli, tiszta szellemek.
Az angyalok létét a Szentírás nagyon sok helyen említi. A héber-arám megnevezése (malách=hírnök) csak az Ószövetségben 213 helyen fordul elő, de az Újszövetségben is legalább 100-szor, tehát nagyon fontos szerepet töltenek be az üdvtörténetben. Az angyaloknak nincs testük (még ún. „éteri” sem), mégis nagyon sok esetben valamilyen különleges testi formában jelennek meg a Szentírásban leírt történetekben (galamb, tüzes nyelvek, emberformájú alakok, stb.) Erre azért van szükség, mert az angyalok Isten megbízásból szólnak az emberekhez, ezért emberi módon kell megjelenniük, ill. beszélniük. Az angyalok materializálódása a levegőnek és a fénynek a sűrítéséből adódik. Olyanok, mint a filmképeknek a vásznon való megjelenése. Ezt a „látszat”-testet úgy öltik fel, mint valami ruhát maguk köré, hogy a láthatatlan láthatóvá váljék.
Gábriel (Gábor) az első a kitüntetett szerepet játszó 3 legkiválóbb arkangyal között. Neve héberül az jelenti, hogy az „Isten embere-Isten harcosa”. Őt bízta meg Isten a legfőbb égi üzenetnek, a megváltás hírének a közvetítésével, de ő a „megtestesülés” hírvivő angyala is. Talán kevésbé ismert, hogy ő a hírvivő katonák védőszentje is.
A megfejtésben Gábriel híres üdvözlő mondatát rejtettük el, amellyel a Boldogságos Szent Szüzet köszöntötte a Megváltó megtestesülésének hírül adásakor. (bg)
Megfejtés: