Rejtvény

Ha először fejtesz itt szókereső rejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Cím:
Advent: a cél és a valóság
Típus:
Szókereső
Ismertető:
Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek” nevezték ezt az időszakot.
Az advent csak a kereszténység általános térhódítása (a 4. század) után vált gyakorlattá, a karácsonnyal ellentétben nincs az ókori kultúrákban nyoma. Az advent – előkészület az Úr földi megszületésének ünnepnapjára - a lélek elcsendesedésének, a belső hangokra, sugallatokra való fokozottabb odafigyelésnek az időszaka kellene, hogy legyen. Sajnos a piacgazdaság és vele együtt a fogyasztói társadalom kellőképpen megtépázta ezt a célt, és helyette minden városban, faluban többhetes utcai vásárokat tartanak, ünnepi kivilágítással kápráztatják el a járókelőket. Az emberek becsvágyára építve próbálják őket a minél több és nagyobb ajándék vásárlásra ösztönözni, és persze az ünnepi menü elkészítéséhez is kellő időben minden alapanyagot be kell szerezni, karácsonyfát venni. Az adventi „rohanás” a Black Friday (Fekete péntek) kereskedelmi „akcióban” csúcsosodik ki, amikor az üzletek hatalmas leárazásokkal igyekeznek a készleteiktől megszabadulni és ezt a vevők - hatalmas rohammal - ki is használják. Végül alig marad idő a valódi célra: ráhangolódás Jézusnak a lelkünkben való megszületésére, és a karácsony is valami hamis mázat kap.
A szókeresőben egy népszokás nevét rejtettük el. (bg)
 1. ADVENTUS
 2. AJÁNDÉK
 3. ÁLTALÁNOS
 4. BELSŐ
 5. DOMINI
 6. FALU
 7. FOKOZOTTABB
 8. FÖLDI
 9. HANGOK
 10. IDŐSZAK
 11. JÁRÓKELŐK
 12. JUTALOM
 13. KÁPRÁZAT
 14. KISBÖJT
 15. KULTÚRA
 16. LATIN
 17. LÉLEK
 18. ÓKOR
 19. SUGALLATOK
 20. SZÁRMAZIK
 21. VÁRAKOZÁS
Megfejtés: