Bejelentkezés

Jelszóemlékeztető »»» Regisztráció »»»
RegRejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
A világzene – mi is az?
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A „világzene” egy olyan zenei gyűjtőnév, ami sem a komolyzenei, sem a könnyűzenei kategóriába nem sorolható be, és általában népi eredetű.
Ma már nagyon sok, világzenét játszó együttessel találkozhatunk a koncerteken, klubesteken, fesztiválokon. Ismét saját élménnyel kezdem: számomra minden tekintetben meghatározó magyar világzenei alakulat a The Irish Coffee. A tagok, a budai Ciszterci Gimnázium akkori diákjai 1999-ben alapították az ír kocsmazene hagyományaira épülő és 2008-ig rendszeres koncerteket adó együttest. Göttinger Pál, a zenekar alapító vezetője, ma neves színész és rendező; Hodász András pedig papi revendában lépett fel a legutóbbi, 2018-as „nosztalgia” estjükön.
A világzenét másképp lélekzenének (Soul Music) is nevezik, mivel a szerzői nem megrendelésre írják, hanem a közös zenélés és éneklés lelki öröme indítja el az alkotói fantáziájukat, általában egy-egy nép zenei stílusához kapcsolódva. Igy nagyon sok híres magyar és külföldi népzenei alakulatot sorolhatnánk fel, amelyek az 1960-as évektől kezdve sorra alakultak és hódították meg az arra „éhes” közönségüket. Sőt, nemcsak zenei együttesek, de szólisták is szerepelnek a listában, hangszeres előadóként és énekesként egyaránt. Olyannyira, hogy még a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem is sokszor ad otthont egy-egy rangos, világzenei eseménynek.
A megfejtésben egy magyar világzenei központ vezetőjének (Kertész Ákosnak) a tömör megfogalmazása áll arról, hogy mit is jelent a világzene művelése és átélése? (bg)
Megfejtés: