Rejtvény

Ha először fejtesz itt skandináv keresztrejtvényt, feltétlenül olvasd el a súgót, itt minden fontos információt megtalálsz a kezeléssel kapcsolatban. Ha később van szükséged rá, a rejtvény alatt található Súgó feliratra kattinva is behozhatod. Ha kérdésed, észrevételed van itt üzenthetsz nekünk.

Aktiváláshoz kattints a rejtvény egyik, üres négyzetébe!

Ha nem működik az új verzió és szeretnéd visszakapcsolni a régit, itt válthatsz vissza a régi, ablakos verzióra

Cím:
A gőzgombóc legendája
Típus:
Skandináv keresztrejtvény
Ismertető:
A hagyományosan cseh eredetűnek tartott – népszerű nevén „knédli”-nek nevezett - gőzgombóc számos más nemzet gasztronómiájában is alapételként megtalálható: szlovák, osztrák, délnémet, horvát, kínai sőt héber knédli is van. Tulajdonképpen kalácstésztából készül, de nem sütik, hanem gőzben főzik. Rengeteg változata ismert: a cseh és a német knédli között elsősorban a méretben van különbség, a német lényegesen nagyobb.
A német gőzgombóc történetéhez egy érdekes legenda fűződik. A 17. század világháborújának is emlegett 30 éves háborúban egy svéd lovasszázad két rajna-pfalzi település evangélikus polgáraitól magas pénzösszegeket követelt, fosztogatással és öldökléssel fenyegette őket, annak ellenére, hogy a svédek is evangélikusok voltak. Végül a knédli segítségével menekültek meg a helybéli lakosok, mivel a helybeli pékmester borral ízesített mártás mellé 1286 db gőzgombócot készített a svédeknek, ... a folytatás a rejtvényben olvasható
(bg)
Megfejtés: